ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ - ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

 Συνεχίζουμε όλοι μαζί. Η Αντίπαρος αλλάζει, εκσυγχρονίζεται. Ένας από τους μικρότερους δήμους της χώρας κατάφερε να σηματοδοτηθεί στον παγκόσμιο χάρτη. Τώρα, την αναδεικνύουμε σαν ξεχωριστή περίπτωση, σαν μοντέλο για μελέτη από άλλες αντίστοιχες κοινωνίες. Η αναπτυξιακή διαδρομή με επιμονή και συνέπεια έχει συνέχεια στο χρόνο. Μαζί, μπορούμε να χτίσουμε μια κοινότητα που θα ξεχωρίζει για την αλληλεγγύη, τη δημιουργία και την καινοτομία. Χτίζουμε ένα κοινωνικά δίκαιο, οικονομικά δυναμικό και περιβαλλοντικά βιώσιμο νησί




Η ανανέωση του στόλου οχημάτων της Υπηρεσίας Καθαριότητας έγινε πράξη: εξοπλισαμε την υπηρεσία καθαριότητας με νέο σύγχρονο απορριμματοφόρο τύπου μύλου χωρητικότητας 8 m3.

Επίσης, ο Δήμος παρέλαβε μέσω του Προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ»  ένα καινούριο JCB και ένα τύπου bobcat, ενισχύοντας τον υπάρχοντα στόλο οχημάτων.


O Δήμος μας αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες καθαριότητας, προχώρησε στην τοποθέτηση νέου press container στην περιοχή Αμουνταρα πλησίον μεταφορικής Αντιπάρου. Στο σημείο που υπήρχαν οι κάδοι  γίνεται πλέον η ανακύκλωση πλαστικού και γυάλινου μπουκαλιού.


Προχωρήσαμε στην τοποθέτηση ειδικών εύχρηστων εργαλείων για να μαζεύονται τα περιττώματα των ζώων, με ειδικά μεταλλικά κουτιά, όπου οι ιδιοκτήτες των ζώων μπορούν να προμηθευτούν το κατάλληλο χάρτινο φτυαράκι μιας χρήσης για την συλλογή των περιττωμάτων. Πρόκειται για το πρόγραμμα «ΝΟ ΚΑΚΑ», που τέθηκε σε υλοποίηση, με στόχο από τη μία να υποστηριχθούν οι κηδεμόνες δεσποζόμενων σκύλων στην περισυλλογή των ακαθαρσιών, κατά την κίνησή τους στo νησί και από την άλλη η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την ενεργή φιλοπεριβαλλοντική τους στάση απέναντι στα αδέσποτα ζώα. 

Ο Δήμος Αντιπάρου, είναι το πρώτο νησί που εγκαινίασε τη δράση αυτή σε όλη τη χώρα (30 δήμοι συνολικά)




Επικαιροποιήθηκε το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΤΟ.Σ.Δ.Α) με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Τα ΤO.Σ.Δ.A των Δήμων, όπως αυτό του Δήμου Αντιπάρου, εντάσσονται στην νέα πολιτική διαχείρισης αποβλήτων που υλοποιείται τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. 





Προχωρήσαμε σε μια στοχευμένη παρέμβαση που θα βελτιώσει την εικόνα του νησιού, καθώς εγκρίθηκε από το “Πράσινο Ταμείο” η χρηματοδότηση για το έργο “Αισθητική & Περιβαλλοντική Αναβάθμιση Κοινόχρηστων Χώρων Δήμου Αντιπάρου μέσω της υπογειοποίησης κάδων απορριμμάτων” με το ποσό των  148.800 ευρώ.   



Συνεχίστηκε η κατασκευή στάσεων στις οποίες τοποθετούνται οι κάδοι απορριμμάτων, ενώ έγινε η αρίθμηση τους και αναρτήθηκε σε αυτές πίνακας  με πληροφορίες, (τηλέφωνα καθώς και τι επιτρέπεται να εναποθέτουμε). Η δράση αυτή έφερε πολλαπλά θετικά αποτελέσματα, καθώς ο πολίτης πλέον μπορεί να  ενημερώνει άμεσα τον δήμο  σε ποια στάση άφησε και τι αντικείμενο, (πχ λευκές συσκευές), έτσι ώστε έχει επιταχυνθεί η αποκομιδή από τους υπαλλήλους μας. 


Ο Δήμος φρόντισε και σε αυτή τη θητεία για την απομάκρυνση των εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων



Τέθηκε σε χρήση η ψηφιακή εφαρμογή του δήμου Αντιπάρου με την οποία μπορεί ο πολίτης να επικοινωνήσει άμεσα με το Δήμο, όλο το 24ωρο, για ζητήματα του Νησιού. Τα μηνύματα/αιτήματα καταχωρίζονται εύκολα και γρήγορα, με στόχο την ταχύτερη δυνατή αντιμετώπισή τους από τις υπηρεσίες του δήμου. 






Στο πλαίσιο του έργου LIFE-IP CEI-Greece, πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές συναντήσεις εργασίας , υπό τον συντονισμό του Δήμου και του Δικτύου Αειφόρων Νήσων ΔΑΦΝΗ, με εκπροσώπους φορέων του κλάδου του τουρισμού σχετικά με τη διαχείριση αποβλήτων και τις δυνατότητες εφαρμογής της Κυκλικής Οικονομίας από τον κλάδο του τουρισμού.Στο πλαίσιο του έργου, η Αντίπαρος έχει επιλεχθεί ως ένα από τα 5 πιλοτικά νησιά τα οποία θα αποτελέσουν πρότυπο για την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων και της Εθνικής Στρατηγικής για την Κυκλική Οικονομία.



Εγκαινιάστηκε η έναρξη της δράσης Antiparos Circular Business, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου LIFE IP CEI Greece | Circular Greece. Πρόκειται για ένα από τα πλέον σημαντικά έργα για την εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στη χώρα μας το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (60%) και το Πράσινο Ταμείο, συντονίζεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και υλοποιείται σε συνεργασία με 19 εταίρους, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Αντιπάρου.

Η δράση Antiparos Circular Business, η οποία υλοποιείται σε συνεργασία με το  Δίκτυο ΔΑΦΝΗ / DAFNI Network στοχεύει στην μείωση των απορριμμάτων, την ενίσχυση της ανακύκλωσης και την εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στις επιχειρήσεις εστίασης του νησιού. 

Με τη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων, η αποκομιδή ανακυκλώσιμων απορριμμάτων θα γίνεται «πόρτα-πόρτα», εύκολα, αθόρυβα και γρήγορα. Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν θα πραγματοποιούν χωριστή συλλογή πλαστικών και γυάλινων φιαλών, αλουμινένιων συσκευασιών καθώς και χαρτοκιβωτίων χρησιμοποιώντας τους κάδους που διανέμονται αυτή την εβδομάδα στις επιχειρήσεις. Το επόμενο διάστημα μάλιστα, θα τοποθετηθούν κάδοι και στα δημοτικά κτίρια και φυσικά στα σχολεία του νησιού. 




Μετά τη συλλογή, τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα θα μεταφέρονται προς δεματοποίηση σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, προκειμένου να μειωθεί ο όγκος τους ώστε να αποσταλούν σε κέντρο ανακύκλωσης στην Αττική. 

Η δράση έχει ξεκινήσει πιλοτικά από τις 15/09/23, ενώ σε πλήρη εφαρμογή θα μπει την άνοιξη του 2024.




Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εκδηλώσεις που διοργάνωσαν οι Δήμοι Πάρου και Αντιπάρου, σε συνεργασία με το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων | ΔΑΦΝΗ, τον ΕΟΑΝ και το ΥΠΕΝ στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου LIFE-IP CEI-Greece και της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης Αποβλήτων. Συγκεκριμένα η εβδομάδα 21-27 Νοεμβρίου 2022 ήταν  αφιερωμένη στην κυκλική οικονομία για την Πάρο και την Αντίπαρο όπου και διοργανώθηκαν μία σειρά δράσεων με στόχο την ενημέρωση και εκπαίδευση σε 6 δημοτικά σχολεία  των δύο νησιών με τη συμμετοχή περισσότερων από 1100 μαθητών και μαθητριών. Αξιοποιώντας ρετάλια υφασμάτων και ανακυκλώσιμα χαρτιά τα παιδιά δημιούργησαν πολύχρωμες συνθέσεις και απέδειξαν ότι η κυκλική οικονομία μπορεί εύκολα και με λίγη φαντασία να γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας.

Στο πλαίσιο αυτής της εβδομάδας πραγματοποιήθηκε κεντρική υβριδική ενημερωτική εκδήλωση  στις 25.11.2022 στο Δημαρχείο της Πάρου παρουσία τοπικών φορέων των δύο νησιών. Εκπρόσωποι του έργου από τους Δήμους των δύο νησιών, το ΔΑΦΝΗ, το ΥΠΕΝ και τον ΕΟΑΝ ενημέρωσαν για τα έργα διαχείρισης αποβλήτων, την ευρωπαϊκή εβδομάδα μείωσης αποβλήτων και τις δράσεις του ευρωπαϊκού έργου LIFE-IP CEI-Greece “Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα” για την εφαρμογή της νομοθετικής δέσμης μέτρων για την Κυκλική Οικονομία, που πρόκειται να υλοποιηθούν στους δήμους τα επόμενα χρόνια. Η εκδήλωση επισφραγίστηκε με την υπογραφή ενός Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ των δύο Δήμων, του ΔΑΦΝΗ και του ΕΟΑΝ ανακηρύσσοντας το 2023 σε «Έτος Κυκλικής Οικονομίας».



https://www.youtube.com/watch?v=tVyiu2qaUCo&t=3974s


 

Στο πλαίσιο της Κυκλικής Οικονομίας, αλλά και των δράσεων του ολοκληρωμένου έργου LIFE με τίτλο "Circular Economy Implementation in Greece” ο Δήμος προέβη στην προμήθεια νέων πλαστικών κάδων απορριμμάτων, που θα καλύψουν πάγιες ανάγκες χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών.  

  


 



Ενθαρρύναμε και διοργανωσαμε εθελοντικούς καθαρισμούς δημοσίων δρόμων



 



Ξεκίνησε και συνεχίζεται με ιδιαίτερη επιτυχία η ανακύκλωση ρούχων της Recycom. Μετά από μικρή διαλογή, τα καλύτερα ρούχα προσφέρονται δωρεάν σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες στην Ελλάδα, μέσω των υπηρεσιών του Δήμου. Περαιτέρω, ο ρουχισμός διατίθεται για την κάλυψη βασικών αναγκών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όπως οι φυσικές καταστροφές. Το υπόλοιπο ποσοστό εξάγεται με σκοπό την επανάχρηση. Μέρος του υλικού, τα ακατάλληλα για επανάχρηση ρούχα, ανακυκλώνονται για δημιουργία ρούχων καθαρισμού, στουπιών, μονωτικού και άλλου υλικού. Μπορούν, τέλος, να φτιαχτούν από τα παλιά ρούχα  φόρμες εργασίας, υλικό για ηχομόνωση και θερμομόνωση, γέμιση για τα καθίσματα των αυτοκινήτων κτλ.  



Η ανακύκλωση αλουμινίου λειτουργεί πλέον ως ξεχωριστό ρεύμα στο Δήμο Αντίπαρου, (Αντίπαρος και κυκλική οικονομία, και συνεργασία με το "Κάθε Κουτί Μετράει")

Στις σχετικές δράσεις περιλαμβάνονται η τοποθέτηση κάδου ανακύκλωσης αλουμινίου (Can Crusher) στο δημοτικό πάρκινγκ της Ψαραλυκής, η διανομή ειδικών κάδων σε επιχειρήσεις που κάνουν χρήση κουτιών αλουμινίου, καθώς και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών για τα οφέλη της ανακύκλωσης.



Δημιουργήσαμε ξεχωριστό ρεύμα ανακύκλωσης, με σκοπό τη συλλογή, μεταφορά και ενεργειακή αξιοποίηση των χρησιμοποιημένων βρώσιμων λιπών & ελαίων για την παραγωγή βιοντίζελ, μέσω ειδικού κάδου στο Δημοτικό Πάρκινγκ της Ψαραλυκής



Η Αντίπαρος είναι το πρώτο νησί του οποίου το παράκτιο και το θαλάσσιο περιβάλλον υιοθετεί πλήρως η Aegean Rebreath.

 Η Αντίπαρος υπήρξε το πρώτο νησί όπου στήθηκε σταθμός συλλογής θαλασσίων απορριμμάτων σε συνεργασία με την Aegean Rebreath, έχει συλλέξει σχεδόν 15.000 ανακυκλώσιμα υλικά και 3 τόνους αλιευτικών εργαλείων, με θετικό αντίκτυπο στην αποσυμφόρηση των βυθών. Επιπλέον, προχωρήσαμε, σε συνεργασία με το την Pepsico, στην εγκατάσταση κάδων 3 ρευμάτων ανακύκλωσης σε 10 παραλίες της Αντιπάρου. Οι κάδοι κατασκευάστηκαν από 400 κιλά καπακιών μπουκαλιών που συνέλεξε η τοπική κοινωνία (Athens Makerspace) 


  

 Εγκαταστήσαμε νέους κλωβούς για τα πλαστικά μπουκάλια



Διοργανώσαμε ημερίδα ενημέρωσης και ευαίσθητοποίησης για την ανακύκλωση και την χρήση πλαστικών μιας χρήσης καθώς και τα προβλήματα από την θαλάσσια ρύπανση. 



Η Αντίπαρος συμμετείχε στο #gopafree της Cigaret Cycle και εφάρμοσε με επιτυχία το project  Γοπα Vote





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια επιτρέπονται μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες