Ανάπτυξη


Συνεχίζουμε όλοι μαζί. Η Αντίπαρος αλλάζει, εκσυγχρονίζεται. Ένας από τους μικρότερους δήμους της χώρας κατάφερε να σηματοδοτηθεί στον παγκόσμιο χάρτη. Τώρα, την αναδεικνύουμε σαν ξεχωριστή περίπτωση, σαν μοντέλο για μελέτη από άλλες αντίστοιχες κοινωνίες. Η αναπτυξιακή διαδρομή με επιμονή και συνέπεια έχει συνέχεια στο χρόνο. Μαζί, μπορούμε να χτίσουμε μια κοινότητα που θα ξεχωρίζει για την αλληλεγγύη, τη δημιουργία και την καινοτομία. Χτίζουμε ένα κοινωνικά δίκαιο, οικονομικά δυναμικό και περιβαλλοντικά βιώσιμο νησί.


Υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή τής περιμετρικής κρηπίδωσης μόλου Αντιπάρου (πετρόμολος), η οποία θα δώσει νέα ώθηση στο λιμάνι του νησιού, καθώς θα δημιουργηθούν περισσότερες από 50 νέες θέσεις σκαφών. Μετά από εννέα χρόνια, δώδεκα εγκρίσεις από συναρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες, αμέτρητες επισκέψεις σε επιτελικά κέντρα σε Αθήνα και Σύρο, το έργο, προϋπολογισμού 2.300.000 ευρώ, ξεκινάει και επίσημα την 1η Οκτωβρίου 2023.


Υπογράφηκε η νέα προγραμματική σύμβαση, μεταξύ των αδελφοποιημένων Δήμων, Τρικκαίων και Αντιπάρου, για την προμήθεια και εγκατάσταση φορητής μονάδας αφαλάτωσης θαλασσινού νερού στον οικισμό του Αγίου Γεωργίου. Το έργο, προϋπολογισμού 403.000 ευρώ,  έχει ως σκοπό να ικανοποιήσει τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες του νησιού και ιδιαίτερα του οικισμού του Αγίου Γεωργίου σε πόσιμο νερό και ταυτόχρονα να εξασφαλιστεί η συνεχής και χωρίς διακοπές παροχή του πόσιμου ύδατος καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Παράλληλα, παραλάβαμε και συντηρούμε μέχρι σήμερα νέα μονάδα αφαλάτωσης, δυναμικότητας 300 κ.μ. νερού την ημέρα, στη θέση Σιφνέικο.

Ολοκληρώθηκε το σύνθετο και σημαντικό έργο της εγκατάστασης υπερσύγχρονου συστήματος τηλεμετρίας για τον έλεγχο των σταθμών ύδρευσης και αποχέτευσης, της αντικατάστασης των υδρομετρητών των καταναλωτών με νέου τύπου ψηφιακά με τηλεμετρία (AMR), καθώς και της δημιουργίας ασυρμάτου δικτύου για την υποστήριξη των παραπάνω εφαρμογών. Ο συνολικός προϋπολογισμός της πράξης ανήλθε στα 2.271.680€ και η χρηματοδότηση εξασφαλίστηκε από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών. Ταυτόχρονα έχει ήδη ξεκινήσει η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών κατανάλωσης σε τερματικά σημεία του δικτύου ύδρευσης (τελικοί καταναλωτές), με τελικό σκοπό να εγκατασταθούν  1000 έξυπνοι μετρητές.



Ολοκληρώθηκε η επέκταση του Ασύρματου Ευρυζωνικού Δημοτικού Δικτύου WiFi, με το οποίο ο Δήμος Αντιπάρου παρέχει ελεύθερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε δημότες και επισκέπτες του νησιού, ήδη από το 2016. Το έργο χρηματοδοτήθηκε κατά 100% από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια του προγράμματος WiFi4EU. Στα πλαίσια της επέκτασης εγκαταστάθηκαν 10 επιπλέον ασύρματοι πομποδέκτες (WiFi hotspots), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των διαθέσιμων hotspots στο νησί στα 27. Οι πομποί εγκαταστάθηκαν σε σημεία εντός του οικισμού, αλλά και σε καίρια σημεία που διασφαλίζουν επέκταση της κάλυψης στα κεντρικά και ανατολικά της Αντιπάρου, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου τμήματος του Κάμπου, του Σπηλαίου και του Σορού. Οι νέοι σταθμοί εγκαταστάθηκαν στις θέσεις: Δημαρχείο, μουσείο, Δημοτικό σχολείο, Γυμνάσιο, Κάμπος, Προφήτης Ηλίας, θέση Πλακάκια, Σπήλαιο Αντιπάρου (3 πομποί που εξασφαλίζουν κάλυψη σε όλον τον περιβάλλοντα χώρο και στον χώρο στάθμευσης).






Εγκρίθηκε η μελέτη για την «επέκταση της δυναμικότητας της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων (ΕΕΛ) Αντιπάρου.

Παρότι η μονάδα του βιολογικού (ΕΕΛ) κατασκευάστηκε αρκετά πρόσφατα, προκύπτει ότι οι πραγματικές ανάγκες της περιοχής εξυπηρέτησης της έχουν αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από την εποχή που μελετήθηκε με αποτέλεσμα ήδη σήμερα να παρατηρούνται κατά την περίοδο αιχμής ζητήματα ανεπάρκειας, με μειωμένη αποτελεσματικότητα επεξεργασίας των λυμάτων. 

Απαιτήθηκε επομένως, νέα μελέτη για την επέκταση της δυναμικότητας της ΕΕΛ ώστε να επιτευχθεί η αποτελεσματικότερη κάλυψη των αναγκών της περιοχής ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Επίσης, λόγω των υψηλών αρδευτικών αναγκών της περιοχής κρίθηκε χρήσιμη η εκμετάλλευση των λυμάτων της περιοχής για την παραγωγή νερού κατάλληλου για άρδευση. Με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνεται επέκταση του ΒΙΟΚΑ και δίνεται και λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα του νησιού, καλύπτοντας τις αρδευτικές και άλλες ανάγκες του για βιομηχανικό νερό. Η μέθοδος βασίζεται στις αρχές του συστήματος ενεργού ιλύος με βασική διαφορά στον τρόπο διαχωρισμού του ανάμικτου υγρού από τη βιομάζα.

Σύμφωνα με την μελέτη, στα νέα έργα προβλέπεται να αξιοποιηθεί τμήμα των υφιστάμενων μονάδων και κτιρίων όπως το κτίριο λειτουργίας, η μονάδα πρωτοβάθμιας καθίζησης, η μονάδα απολύμανση των επεξεργασμένων λυμάτων και τα υφιστάμενα βοηθητικά δίκτυα. Οι υφιστάμενες λίμνες θα καταργηθούν και στη θέση τους θα κατασκευαστεί ο νέος βιολογικός αντιδραστήρας με τις μεμβράνες διήθησης.

Ολοκλήρωση της μελέτης σκοπιμότητας με αντικείμενο τον σταδιακό εξηλεκτρισμό των θαλάσσιων και χερσαίων μεταφορών της Αντιπάρου

Η επιλογή του φυσικού αντικειμένου βασίστηκε στο γεγονός ότι οι πορθμειακές συνδέσεις, όπως αυτή της Πούντας-Αντιπάρου, λόγω μικρών αποστάσεων θεωρούνται ιδανικές για την υλοποίηση εφαρμογών αποανθρακοποίησης θαλάσσιων μεταφορών. Η εν λόγω μελέτη εκπονήθηκε από ΕΠΕΓΑ / AEGEA και την εταιρία Hydrus Engineering, αξιοποιώντας τους πόρους του Ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού μηχανισμού New Energy Solutions Optimized for Islands (NESOI), μετά από την από κοινού υποβολή σχετικής πρότασης του Δήμου Αντιπάρου και της Κοινοπραξίας Ε/Γ-Ο/Γ Αντιπάρου, με την υποστήριξη του Δικτύου ΔΑΦΝΗ. Αποτελεί ένα καινοτόμο βήμα για την ενεργειακή αυτονομία της Αντιπάρου με τον εξηλεκτρισμό των θαλάσσιων και χερσαίων μεταφορών της Αντιπάρου, με μηδενικό αποτύπωμα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η μελέτη αφορά:

• Τον εξηλεκτρισμό του συστήματος πρόωσης ενός από τα τέσσερα οχηματαγωγά πλοία, που είναι υπεύθυνα για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Πάρου-Αντιπάρου

• Την εγκατάσταση δημόσια προσβάσιμων σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων

• Τον μερικό εξηλεκτρισμό του δημοτικού στόλου οχημάτων της Αντιπάρου


    

Μετά από προσπάθειες τεσσάρων και πλέων ετών ξεκίνησε το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την πόντιση δεύτερου υποθαλάσσιου καλωδίου ενώνει την Πάρο και την Αντίπαρο. Το έργο αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή επάρκεια του νησιού που διαρκώς αυξάνει τις ενεργειακές της απαιτήσεις.


Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμος αποφάσισε την αγορά γειτονικού προς το δημοτικό κατάστημα οικοπέδου με σκοπό την αξιοποίηση του στο άμεσο μέλλον.



Χωροθετήθηκαν δύο νέοι δημοτικοί χώροι στάθμευσης, στο Σιφνέικο γιαλό και πλησίον του έτερου πάρκιγκ. 



Ανάπτυξη της ψηφιακής εφαρμογής ξεναγού πλοήγησης


Αναπτύχθηκε για κινητές συσκευές και ενημερώνει τον χρήστη για τις δυνατότητες περιήγησης και τη γνωριμία με το φυσικό/γεωλογικό και πολιτισμικό περιβάλλον. Η εφαρμογή  διατίθεται δωρεάν και είναι προσβάσιμη από όλες τις συσκευές (iOS & Android), περιέχει πληροφορίες για τα σημεία ενδιαφέροντος της Αντιπάρου τόσο από φυσική και γεωλογική σκοπιά όσο και από πολιτιστική και τουριστική, τα οποία απεικονίζονται πάνω σε διαδραστικό χάρτη μέσω ψηφιακών χαρτών. Πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολυμεσικά στοιχεία και το ακριβές σημείο του κάθε ξεχωριστού σημείου ενδιαφέροντος παρέχονται μέσω ενός εύχρηστου περιβάλλοντος στους επισκέπτες. Διατίθεται σε τρεις γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά, Γερμανικά).

 


Δημιουργία επιτροπής μονοπατιών του Δήμου. Επικαιροποίηση και σήμανση όλων των μονοπατιών, ταυτοποίηση και αδειοδότησή τους από τη Διεύθυνση Δασών και ενσωμάτωσή τους στον Ψηφιακό Ξεναγό στην ηλεκτρονική σελίδα του Δήμου. Η Αντίπαρος καθίσταται πόλος περιηγητικού τουρισμού.

Μεριμνήσαμε για την ανακατασκευή και ουσιαστική αναβάθμιση της ψηφιακής πύλης του Δήμου Αντιπάρου, την υλοποίηση πλατφόρμας - κέντρου ηλεκτρονικών πληρωμών και την ανάδειξη διαδικτυακής πύλης τουριστικής προβολής του νησιού. Η ψηφιακή πύλη του Δήμου Αντιπάρου χωρίζεται σε 5 κατηγορίες, αρχικά με τον τίτλο “Διοίκηση”, όπου εμπεριέχονται για τη δομή της Δημοτικής Αρχής. Στην κατηγορία “Ανακάλυψε” γίνεται αναφορά στα αξιοθέατα, την ιστορία, τον πολιτισμό, την διαμονή, τις δραστηριότητες, κλπ. του νησιού. Στο “Επικαιρότητα” υπάρχει ενημέρωση για ανακοινώσεις, δελτία τύπου, προκηρύξεις, αλλά και γενικότερα για όλες τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και των λοιπών οργάνων του Δήμου. Στην κατηγορία “e-Υπηρεσίες” υπάρχουν οι υποκατηγορίες, καθημερινότητα, μετακινήσεις, εκπαίδευση, εργασία και ασφάλιση και περιουσία και φορολογία. Σταδιακά ενσωματώθηκαν στην πλατφόρμα όλο και περισσότερες υπηρεσίες του, επεκτείνοντας τη δυνατότητα έκδοσης περισσότερων ψηφιακών πιστοποιητικών και βεβαιώσεων. Τελευταίο τμήμα είναι αυτό της “Επικοινωνίας”, όπου εμπεριέχονται όλα τα χρήσιμα τηλέφωνα επικοινωνίας με τον Δήμο και άντλησης όσων επιπλέον πληροφοριών σχετικά με τις διάφορες υπηρεσίες.





 


Οι πλωτές εξέδρες είναι ένα έργο - αίτημα ετών, που θα υλοποιηθεί άμεσα , καθώς εγκρίθηκαν οι τεχνικές προδιαγραφές και καθορίστηκαν οι όροι για ηλεκτρονική διαδικασία που θα αφορά στην «Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος πλωτών-προβλητών για τον ελλιμενισμό σκαφών στο Λιμάνι της Αντιπάρου», συνολικού προϋπολογισμού 78.740 ευρώ. Οι υπό προμήθεια πλωτές προβλήτες πρόκειται να εγκατασταθούν για εποχιακή χρήση σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία του Yπ. Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, που αφορά “Τοποθέτηση πλωτών εξεδρών, επιφάνειας μέχρι 150 τετραγωνικών μέτρων, στη θάλασσα, χωρίς επέμβαση στον αιγιαλό, για εποχιακή χρήση”.




Προχωρήσαμε σε εγκατάσταση νέων ηλιακών φωτιστικών σωμάτων τύπου LED σε πολλά σημεία σε όλο το νησί, σε χώρους όπου δεν υπάρχουν καλώδια για την τροφοδοσία των φωτιστικών σωμάτων, καθώς τα συγκεκριμένα αυτόνομα ηλιακά φωτιστικά είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να παρέχουν μια συνεχή και αξιόπιστη πηγή φωτισμού εκεί όπου δεν υπάρχει δίκτυο της ΔΕΗ ή σε σημεία όπου οι εργασίες καλωδίωσης είναι πάρα πολύ δύσκολες και δαπανηρές.



Μεριμνήσαμε για την περίφραξη, αποκατάσταση, ευπρεπισμό και δενδροφύτευση του δημοτικού χώρου, όπου φυλάσσονται τα οχήματα του δήμου μας.





Σε όλη τη διάρκεια της θητείας προβήκαμε σε εργασίες επιδιόρθωσης του οδικού δικτύου, με δικά μας μέσα.



Αποκαταταστήσαμε τον διαβρωμένο οικίσκο του αντλιοστασίου στα νότια του Σιφνέικου, με επένδυσή του με πέτρα και μόνωση της οροφής του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια επιτρέπονται μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες