Παρασκευή 10 Μαΐου 2019

Ο Δήμαρχος Αναστάσιος Φαρούπος παραχώρησε πριν λίγες μέρες στους συντάκτες της εφημερίδας “Φωνή της Πάρου”μια συνέντευξη εφ’όλης της ύλης. Παρατίθεται το κείμενο της συνέντευξης:




1. Οι Αντιπαριώτες γιατί να επιλέξουν τον συνδυασμό σας για την επόμενη τετραετία;

Ο συνδυασμός μας κατήλθε στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές προκειμένου να βγάλει το νησί από το αδιέξοδο και κατάφερε να εμπεδώσει ένα κλίμα διαφάνειας, δημοκρατίας και οργάνωσης σε όλα τα επίπεδα. Τη θητεία αυτή όμως θα μπορούσα να τη χαρακτηρίσω μεταβατική, καθώς στερούμενοι όλα αυτά τα χρόνια βασικές υπηρεσίες ήταν δύσκολο να ολοκληρώσουμε έστω και το πιο μικρό έργο χωρίς κόπο και αναζήτηση έξωθεν βοήθειας. Με πλήρεις υπηρεσίες, επαρκείς υπαλλήλους (όλα δείχνουν ότι ο δήμος θα είναι πληρέστερος, με τις προσλήψεις που αναμένουμε εδώ και ένα χρόνο μέσω ΑΣΕΠ) και την πολιτική εμπειρία μιας θητείας, της τωρινής, θα μπορούμε να κριθούμε ολοκληρωμένα για όλα αυτά για τα οποία δεσμευτήκαμε. Να ξέρετε ότι από το προεκλογικό μας πρόγραμμα έχουμε ένα ποσοστό επίτευξης που φτάνει το 70%, ενώ υπάρχουν μελέτες για έργα που θα τα δούμε να γίνονται πράξη στην επόμενη δημοτική θητεία.
Σε αυτή τη δημοτική θητεία η Αντίπαρος ανέβηκε επίπεδο. Το στοίχημα είναι αν ο κόσμος είναι έτοιμος για αυτή τη μετουσίωση ή παραμένει προσκολλημένος σε οικογενειοκρατικά, ρουσφετολογικά και μικροκομματικα ιδεώδη.

2. Τελικά, κ. δήμαρχε, την τελευταία στιγμή προέκυψαν δύο συνδυασμοί στην Αντίπαρο. Τι εξήγηση υπάρχει σ’ αυτό;

Είναι απορίας άξιο και δεν μπορώ να το εξηγήσω. Ποιο είναι το κίνητρο και λίγες μέρες πριν την κατάθεση των συνδυασμών αυτοί που ήταν απόντες όλη την προηγούμενη πενταετία θυμήθηκαν ξαφνικά τον Δήμο; Ας μην ξεχνάμε ότι ουσιαστικά ήταν απόντες ολόκληρη την προηγούμενη πενταετία είτε με την μην συμμετοχή τους στα δημοτικά συμβούλια είτε με την μη αποδοχή της θέσης του δημοτικού συμβούλου όταν κλήθηκαν να ορκιστούν. Έξι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι από τον συνδυασμό τους δεν αποδέχτηκαν την συμμετοχή τους στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο και τώρα έχουν το θράσος να ξαναζητούν την ψήφο του Αντιπαριώτη. Μέρος της κοινωνίας πιθανώς αρέσκεται στην πολιτική διπολικότητα, καμιά φορά και σε μία πολιτική αντιπαράθεση γηπεδικών όρων. Η συμμετοχή στις εκλογές είναι θεμιτή και η μετάβαση από το ανώφελο κοινωνικό σχόλιο σε ενεργή πολιτική δράση ακόμα πιο θεμιτή, και τονίζω το “ενεργή” γιατί όπως όλοι γνωρίζουν η αντιπολίτευση ήταν ηχηρά απούσα αυτά τα χρόνια. Ο καθένας έχει το παρελθόν του και είμαι βέβαιος ότι ο κόσμος εν έτει 2019 διαθέτει και πολιτική μνήμη και πολιτικό αισθητήριο για τα κίνητρα του καθενός. Κινδυνεύουμε να δούμε στο τιμόνι του δήμου άτομα δίχως όραμα, που κατεβαίνουν μόνο για ρεβανσισμό ή για προσωπικό συμφέρον, με αόρατους -προς το παρόν- συμβουλάτορες από το κοντινό παρελθόν.


3. Ο συνδυασμός σας όπως είδαμε έχει ανανεωθεί. Τα νέα πρόσωπα μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά στη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα του δήμου;

Ο συνδυασμός έχει πράγματι ανανεωθεί, συμμετέχουν αρκετά πολλά νέα πρόσωπα, νέοι άνθρωποι, ενεργοί πολίτες, μέλη συλλόγων και φορέων και εύχομαι πραγματικά αυτή τη φορά οι γυναίκες να μπορέσουν να βρουν τη θέση τους στο δημοτικό συμβούλιο, όπως τους αξίζει. Η πολιτική σκέψη των γυναικών αλλά και η γενικότερη οπτική και η προσέγγιση στα καθημερινά ζητήματα είναι τελείως διαφορετική και απαραίτητη για μία σωστή λειτουργία μιας ομάδας. Πέρα από αυτό δεν σας κρύβω ότι το φαινόμενο της κόπωσης της εξουσίας το αντιπαρέρχομαι σε αυτή τη νέα σύνθεση με άτομα τα οποία είναι στο προηγούμενο συνδυασμό και έχουν κριθεί ως επιτυχημένα και με νέα άτομα τα οποία έχουν όρεξη για προσφορά, γνώσεις και είμαι βέβαιος ότι θα συνθέσουν ένα ακόμα καλύτερο δημοτικό συμβούλιο. Είναι η ευκαιρία να αναδειχθούν σε αυτές τις εκλογές, και δείγμα ωρίμανσης της κοινωνίας μας, όχι οι συγγενικά δημοφιλείς και οι διάττοντες πολιτικοί που εμφανίζονται μετά από αφάνεια τεσσάρων ετών, αλλά όσοι μπορούν να προσφέρουν σε ιδέες και προτάσεις -με διάρκεια- στο νέο Δήμο.




4. Το συνεχές πρόβλημα της υποστελέχωσης του δήμου Αντιπάρου πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί, καθώς το ζήτημα αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη λειτουργίας μίας δημοτικής αρχής.

Δυστυχώς και δεν θέλω να κάνω παρελθοντολογία αλλά κάποιες φορές είναι καλό να θυμόμαστε για να κρίνουμε- ακόμα κουβαλάμε το βαρίδι της αήθους πολιτικής απόφασης του προηγούμενου Δημάρχου, που, τιμωρητικά, λίγες μέρες πριν αναλάβουμε, έδιωξε ουσιαστικά με μία απλή υπογραφή τους δύο σημαντικότερους υπαλλήλους του δήμου, τον μηχανικό και την οικονομολόγο, αφήνοντας έτσι για τεσσεράμισι χρόνια το δήμο μας υποστελεχωμένο. Μετά από κοπιώδεις και άοκνες προσπάθειες με διαφορετικές κυβερνήσεις, διαφορετικούς υπουργούς και σε πολλά επίπεδα, για να μπορέσει να αποκατασταθεί αυτό το σοβαρό έλλειμμα, είμαστε στην ευχάριστη φάση που περιμένουμε επιτέλους αυτούς τους δύο υπαλλήλους μέσω των προκηρύξεων ΑΣΕΠ. Και του οχτώ εργατοτεχνίτες από την προκήρυξη 3Κ τα οριστικά αποτελέσματα της οποίας θα βγουν σύντομα.


5. Ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας την επόμενη ημέρα στο νησί;

Η προάσπιση της υγείας και του αθλητισμού, με συγκεκριμένες κινήσεις αναφορικά με το Πολυδύναμο Ιατρείο που θα ανακοινωθούν σύντομα και με τη δημιουργία κλειστού γυμναστηρίου και πολυχώρου. Αυτά αποτελούν αιτήματα της κοινωνίας και εμείς θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν να τα εκπληρώσουμε.
Η έναρξη έργων που εργαστήκαμε αυτά τα χρόνια, όπως η κρηπίδωση του μώλου στο λιμάνι, η επαναλειτουργία του ΚΕΠ με τις αναμενόμενες προσλήψεις, η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, η επάρκεια και η διασφάλιση της ποιότητας του νερού, η αναβάθμιση του έργου του βιολογικού και της αποχέτευσης, όλα αυτά κι άλλα τόσα είναι ζητούμενα για την επόμενη ημέρα. Κι εκεί δεν χωρούν κλεψίτυπες διακηρύξεις και προγράμματα, ούτε νοοτροπίες άλλων εποχών. Εκεί μετράει η εργατικότητα, η εντιμότητά μας και η προοπτική που διασφαλίζει η μέχρι σήμερα αυτοδιοικητική μας παρουσία.

6. Κύριε Δήμαρχε, πως θα σκιαγραφούσατε τον απολογισμό πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής;

Τηρήσαμε τις βασικές αρχές για τις οποίες ο κόσμος μας επέλεξε: τη νομιμότητα τη διαφάνεια, τη δημοκρατία, το σεβασμό. Προσπαθήσαμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που μας κληροδότησαν και σας βεβαιώνω ότι ήταν πολλές παραπάνω από όσες φαίνονταν. Καταφέραμε να υλοποιήσουμε ένα 70% του προγράμματός μας με τη βεβαιότητα ότι αν υπήρχαν οι υπηρεσίες του Δήμου που μας αποστερήθηκαν με μία υπογραφή θα φτάναμε ακόμα ψηλότερα. Αναβαθμίσαμε το νησί συνολικά και ειδικά το τουριστικό προφίλ του: η Αντίπαρος πλέον δεν είναι ημερήσια εκδρομή της Πάρου αλλά ένας αυτόνομος ζηλευτός τουριστικός προορισμός υψηλών παροχών και εναλλακτικών μορφών.
Στήσαμε εκ νέου το site του Δήμου και το καταστήσαμε λειτουργικό και ενημερωτικό εργαλείο στα χέρια του δημότη. Δημιουργήσαμε προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κάναμε το Δήμο ένα διαδραστικό οργανισμό στον ιστοχώρο, με υπηρεσίες που προάγουν την ενημέρωση και τη διαφάνεια.
Δώσαμε αμέσως βάρος στα δημοκρατικά και νόμιμα δημοτικά συμβούλια, προασπίσαμε τη διαφάνεια με άμεση δημοσιοποίηση των συνεδριάσεων, καθιστώντας έτσι το Δήμο Αντιπάρου πρωτοπόρο στη διαχείριση της δημόσιας πληροφορίας, αφού είναι ελάχιστοι οι δήμοι πανελληνίως που διαθέτουν στους πολίτες παρόμοια “τράπεζα” ηχητικών και οπτικοακουστικών αρχείων.
Αναβαθμίσαμε το ρόλο της ΚΕΔΑ με την πρόσληψη διευθυντή και την επιλογή ικανών προσώπων στη θέση του Προέδρου. Καταφέραμε την ίδρυση του νέου λαογραφικού-ιστορικού μουσείου Αντιπάρου. Υπερδιπλασιάσαμε τα έσοδα του σπηλαίου και αναβαθμίσαμε συνολικά τη λειτουργία του.
Είχαμε δυναμική και αδιάλειπτη παρουσία του Δήμου στο Λιμενικό Ταμείο μετά από χρόνια. Βελτιώσαμε θεαματικά την ποιότητα του νερού στο δίκτυο και αντικαταστήσαμε το εναπομείναν υπολειμματικό τμήμα με τις παλιές επικίνδυνες σωληνώσεις. Εγκαταστήσαμε σύστημα τηλελελέγχου στις γεωτρήσεις, τα αντλιοστάσια, και τις δεξαμενές του δήμου.
Ασχοληθήκαμε και υποστηρίξαμε ουσιαστικά ζητήματα του Κάστρου και του Δεσποτικού υπογράφοντας σχετική προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτισμού. Φροντίσαμε για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Εφαρμόσαμε το ασύρματο δίκτυο (wifi) στον οικισμό. Φροντίσαμε επιτέλους για τον έγκαιρο και πιστοποιημένο αντικουνουπικό ψεκασμό. Φωτίσαμε το χωριό σε κάθε σχεδόν σημείο του. Ψηφίσαμε μετά από διαβούλευση κανονισμούς ύδρευσης, καθαριότητας και αποχέτευσης. Κρατήσαμε το νησί καθαρό χωρίς να δώσουμε τη διαδικασία σε ιδιώτες εργολάβους και επομένως εξοικονομώντας χρήματα. Ξεκινήσαμε την ανακύκλωση σε ηλεκτρικές συσκευές, λαμπτήρες, γυαλί, τηγανέλαιο και πλαστικά μπουκάλια νερού.
Αδελφοποιηθήκαμε με τον δήμο Τρικκαίων ο οποίος μας στήριξε σε τεχνικό επίπεδο συντάσσοντας μελέτες για εμάς. Για πρώτη φορά ο δήμος μας συμμετείχε σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα AquaNes στο πλαίσια του Ηorizon 2020 με σκοπό τον έλεγχο του βιολογικού. Διοργανώσαμε στο νησί μας δυο φορές πανευρωπαϊκό ιατρικό συνέδριο με την συμμετοχή τριάντα έγκριτων νευροπαιδοχειρούργων από όλη την Ευρώπη. Διοργανώσαμε αρχαιολογική διημερίδα με την συμμετοχή είκοσι αρχαιολόγων τα αποτελέσματα της οποίας θα δημοσιευτούν σύντομα. Κάναμε θεσμό το τριήμερο χορευτικό φεστιβάλ σε συνεργασία με το ΤΡΙΚΚΗ με τη συμμετοχή πάνω από είκοσι χορευτικών από όλη την Ελλάδα. Στηρίξαμε το πολιτισμό και προχωρήσαμε στην έκδοση τριών βιβλίων, “Δεσποτικό -ταξίδι στον χρόνο”, “Τα λαϊκά παραμύθια της Αντιπάρου” και “Τα μεταλλεία της Αντιπάρου”.
Έχουν γίνει εργασίες συντήρησης και αντικατάστασης σοβάδων σε νηπιαγωγείο και γυμνάσιο και είναι καθ’ οδόν και η αλλαγή των κουφωμάτων στο δημοτικό, στο οποίο η Σχολική Επιτροπή παρέλαβε οικονομική τρύπα 14000 ευρώ. Αποκαταστήσαμε τις σχέσεις συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης με τους τοπικούς φορείς και συλλόγους, ενώ για πρώτη φορά παγιώθηκε ετησίως η επιχορήγησή τους.
Δημιουργήσαμε μία ανεξάρτητη και υπερδραστήρια Τουριστική Επιτροπή, πρότυπο για άλλους δήμους, που έστειλε το νησί μας σε πάνω από 30 εκθέσεις με μηδενικό σχεδόν κόστος (έναντι 4-5 σε όλη τη θητεία με την ανενεργή Τουριστική Επιτροπή της προηγούμενης δημοτικής αρχής- και με σημαντικό κόστος κάθε φορά) και φρόντισε για την αναβάθμιση της εικόνας και της θέσης μας στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Τελευταία της και ιδιαίτερα αξιέπαινη δράση της είναι η ανάδειξη δώδεκα μονοπατιών της Αντιπάρου μέσω της πλατφόρμας Antiparos Routes (www.antiparosroutes.com).

Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι κάναμε ότι πέρναγε από το χέρι μας για να υπηρετήσουμε τον πολίτη και τις αρχές μας, σε ένα αντίξοο υπαλληλικό περιβάλλον και σε μία χώρα υπό μνημονιακό καθεστώς και μεγάλες περικοπές.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια επιτρέπονται μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες