Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

Περίληψη των πεπραγμένων από την παρούσα δημοτική θητεία

Στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ δημοσιεύεται μια περίληψη των πεπραγμένων από την παρούσα δημοτική θητεία. Αναδημοσιεύεται όπως είναι. Η πλήρης καταγραφή των πεπραγμένων έχει συμπεριληφθεί στο φυλλάδιο με τις προγραμματικές θέσεις του συνδυασμού που θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα, τόσο σε έντυπη μορφή όσο και διαδικτυακά.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Συνεχίσαμε, ολοκληρώσαμε και αναδείξαμε τα μεγάλα έργα.
Καταφέραμε να ξεκινήσουμε τις συνδέσεις στο δίκτυο αποχέτευσης.
Ο Δήμος Αντιπάρου συμμετείχε σε Χρηματοδοτικό Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα (AquaNes - Ηorizon 2020) με σκοπό τον επιστημονικό έλεγχο του βιολογικού.
Εκσυγχρονίσαμε τον έλεγχο των γεωτρήσεων, αντλιοστασίων και δεξαμενών με σύστημα τηλεελέγχου. Η ποιότητα του νερού στο δίκτυο βελτιώθηκε θεαματικά και αντικαταστάθηκαν οι πεπαλαιωμένες σωληνώσεις.
Λάβαμε χρηματοδότηση: ΦΙΛΟ∆ΗΜΟΣ Ι -προμήθεια μίας μονάδας αφαλάτωσης (434.000ευρώ), ΦΙΛΟ∆ΗΜΟΣ ΙΙ - προμήθεια GCB και bobcat (145.000ευρώ), και προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού για τις παιδικές χαρές (137.000ευρώ).
Είχαμε δυναμική και αδιάλειπτη παρουσία του Δήμου στο Λιμενικό Ταμείο μετά από χρόνια. Δρομολογήσαμε το έργο της κρηπίδωσης του μόλου.
Εφαρμόσαμε το ασύρματο δίκτυο ίντερνετ (wifi).
Έγινε η έναρξη της πιλοτικής λειτουργίας της πλατφόρμας Crowdfunding.
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Έγινε άμεση ενεργοποίηση της ανενεργής Τουριστικής Επιτροπής με πλήρη ανεξαρτησία δράσης, καταγράφηκαν για πρώτη φορά στατιστικά δεδομένα, έγιναν η κατάθεση μελέτης φωτισμού και άλλων παρεμβάσεων στο Κάστρο, οι πρωτότυπες παρεμβάσεις στο χώρο του Σπηλαίου. Είχαμε δυναμική και πλήρη παρουσία του νησιού μας στις μεγάλες εκθέσεις (πάνω από 30 εκθέσεις με μηδενικό σχεδόν κόστος, έναντι 4-5 δαπανηρών εκθέσεων σε όλη τη θητεία της προηγούμενης δημοτικής αρχής).
Έγινε στοχευμένη ανανέωση του ενημερωτικού υλικού σε μεγάλους ταξιδιωτικούς οδηγούς.
Δημιουργήσαμε την εφαρμογή «Α for antiparos» (IOS, Android) για τον επισκέπτη με διαδραστικές σελίδες, χάρτες, προτάσεις, και πλήρες τουριστικό υλικό σε δύο γλώσσες.
Αναδείξαμε δώδεκα μονοπάτια της Αντιπάρου μέσω της πλατφόρμας Antiparos Routes
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ
Προβήκαμε σε τακτική συντήρηση και αποκατάσταση του οδοστρώματος και εφαρμόσαμε οικολογικό φωτισμό. Έγινε συντήρηση χωματόδρομων. Οριοθετήσαμε τη στάθμευση στο λιμάνι. Αναβαθμίσαμε το δημοτικό πάρκινγκ - δημιουργήσαμε δεύτερο. Απομακρύναμε εγκαταλελειμμένα οχήματα.
Έγινε αλλαγή των φωτιστικών σωμάτων στο λιμάνι και τοποθετήθηκαν 5 πίλλαρ σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο. Έγινε νέα φωτοσήμανση στο ελικοδρόμιο.
Διευκολύναμε την ηλεκτρονική διασύνδεση των δημοτών και μετατρέψαμε το δημοτικό κατάστημα από ένα καπνισμένο χώρο περιορισμένης πρόσβασης σε χώρο συνομιλίας με τον ίδιο το Δήμαρχο.
ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Στήσαμε εκ νέου το site του Δήμου και το καταστήσαμε λειτουργικό και ενημερωτικό εργαλείο στα χέρια του δημότη. Δημιουργήσαμε προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Δώσαμε αμέσως βάρος στα δημοκρατικά και νόμιμα δημοτικά συμβούλια, προασπίσαμε τη διαφάνεια με άμεση δημοσιοποίηση των συνεδριάσεων. Ψηφίσαμε μετά από διαβούλευση κανονισμούς ύδρευσης, καθαριότητας και αποχέτευσης.
Αναβαθμίσαμε το ρόλο της ΚΕΔΑ με την πρόσληψη διευθυντή. Ιδρύσαμε το λαογραφικό-ιστορικό μουσείο.
Αυξήθηκαν τα έσοδα του Σπηλαίου: από 88.000 (2014) έφτασε το 2018 στα 216.000ευρώ.
Αδελφοποιηθήκαμε με τον δήμο Τρικκαίων ο οποίος μας στήριξε σε τεχνικό επίπεδο. Εφαρμόσαμε για πρώτη φορά τη σύνταξη της απογραφής σύμφωνα με τη διπλογραφική λογιστική μέθοδο.
Πετύχαμε τη χρηματοδότηση του Δήμου με το ποσό των 400.000 ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πρόσφατες καταστροφές στη θέση Γλυφά.
Καθαρίσαμε και ευπρεπίσαμε τους χώρους στο Δημοτικό γκαράζ και το παλιό τυροκομείο. Έγιναν συντηρήσεις και επισκευές σε όλα τα δημοτικά κτίρια.
ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ
Ξεκινήσαμε την ανακύκλωση σε ηλεκτρικές συσκευές, λαμπτήρες, γυαλί, τηγανέλαιο και πλαστικά μπουκάλια νερού.
Θέσαμε σε διαβούλευση και ψήφιση τον κανονισμό καθαριότητας. Χωροθετήθηκαν οι κάδοι του οικισμού και αναρτήθηκαν ηλεκτρονικά μετά από διαβούλευση.
Αναλάβαμε όλο το βάρος της καθαριότητας του νησιού χωρίς να εκχωρήσουμε την αποκομιδή των απορριμμάτων σε ιδιώτη. Αναζητήσαμε και πετύχαμε την συνδρομή κοινωνικών εταίρων με την παραχώρηση ενός απορριμματοφόρου εκ μέρους του Δήμου Πειραιά και τη δωρεά ενός άλλου από το ίδρυμα Κομνηνού.
Υπογράψαμε συμβάσεις με την Ε.Ε.Α., την Ανακύκλωση Συσκευών, τη Διαχείριση Αποβλήτων Φωτιστικών-Ηλεκτρικών ειδών. Συνάψαμε σύμβαση συνεργασίας του Δήμου με την «Ανταποδοτική Ανακύκλωση». Συστήσαμε Επιτροπή Ανακύκλωσης που εισήγαγε ως πρώτη πιλοτική δράση τη συλλογή πλαστικών μπουκαλιών νερού.
ΠΑΙΔΕΙΑ-ΣΧΟΛΕΙΑ-ΝΕΟΙ
Έχουν γίνει εργασίες συντήρησης και αντικατάστασης σοβάδων σε νηπιαγωγείο και γυμνάσιο και είναι καθ’ οδόν και η αλλαγή των κουφωμάτων στο δημοτικό.
Έγιναν εργασίες μόνωσης στο Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό, εργασίες εξωτερικές και αλλαγή κουφωμάτων στο Νηπιαγωγείο. Έχουν δεσμευθεί 100.000 + 50000 ευρώ (Περιφέρεια και Δήμος) για την άμεση αλλαγή κουφωμάτων και θυρών Γυμνασίου και Δημοτικού. Έγινε γενική επισκευή και βάψιμο του Γυμνασίου.
Διασφαλίσαμε ανεξάρτητη θέρμανση για τα κτίρια δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου.
Η Σχολική Επιτροπή Δημοτικού αποκατέστησε έλλειμμα 14000 ευρώ, κληροδότημα της προηγούμενης θητείας.
Πιστοποιήθηκαν οι δύο παιδικές χαρές.
Αναβαθμίστηκε η Χριστουγεννιάτικη Γιορτή.
Δρομολογήθηκε η ανακατασκευή του προβληματικού δαπέδου καλαθοσφαίρισης του Γυμνασίου.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Υπογράψαμε προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Αντιπάρου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Υπουργείου Πολιτισμού («μελέτες και εργασίες ανάδειξης του Κάστρου Αντιπάρου και του Ιερού του Απόλλωνος στο Δεσποτικό»). Επιχορηγήσαμε τις εργασίες στο Δεσποτικό με 90.000 ευρώ.
Αναβαθμίσαμε την αξία του Κάστρο ως χώρο επίσκεψης και εκδηλώσεων με τις πολλαπλές εκθέσεις, προβολές και συναυλίες σε ένα χώρο επαρκώς φωτισμένο. Τέθηκε πόρτα εισόδου-εξόδου. Βρισκόμαστε σε διαδικασίες ανάδειξης του μεσαιωνικού πυργίσκου.
Διοργανώσαμε την αρχαιολογική διημερίδα «Αρχαιότητες και μνημεία της Αντιπάρου και των νησίδων της», με σημαντικούς ομιλητές (Φωτεινή Ζαφειροπούλου, Λόρδος Colin Renfrew, Μάρω Φίλιππα).
Κάναμε θεσμό το τριήμερο χορευτικό φεστιβάλ.
Εκδώσαμε 3 βιβλία, «Δεσποτικό -ταξίδι στον χρόνο», «Τα λαϊκά παραμύθια της Αντιπάρου» και «Τα μεταλλεία της Αντιπάρου».
ΥΓΕΙΑ - ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ
Υποστηρίξαμε το δημόσιο χαρακτήρα της υγείας και τις κινητοποιήσεις υπέρ αυτής.
Οργανώσαμε ενημερωτικές ημερίδες και παρεμβάσεις σε συνεργασία με φορείς. Διοργανώσαμε στο νησί μας δυο φορές πανευρωπαϊκό ιατρικό συνέδριο με την συμμετοχή νευροπαιδοχειρούργων (U-TASK meeting).
Συνδιοργανώσαμε την ημερίδα-συνέδριο της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου με θέμα «Η Δημόσια Υγεία στις Κυκλάδες»
Προβήκαμε σε συνεργασία με την εταιρία «Θεραπεία=Ελπίδα» για την «Ανίχνευση και Αποκατάσταση Διαταραχών στον Προφορικό και Γραπτό Λόγο»
Φροντίσαμε επιτέλους για τον έγκαιρο και πιστοποιημένο αντικουνουπικό ψεκασμό.
Υπεγράφη η σύμβαση συνεργασίας με το φιλοζωικό σωματείο AWA για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια επιτρέπονται μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες